Skip to content
Home » Gáncsos Kata és Gáncsos Kármen

Gáncsos Kata és Gáncsos Kármen

A jógás lányok

Kata és Kármen

Nem szokványos anya-lánya kapcsolat van köztünk. Elsősorban és leginkább egymás legjobb barátai vagyunk, egyetlen apró rezdülésből értjük a másikat, s gyakran befejezzük egymás gondolatait. Ha ismered a Szívek Szállodája című sorozatot, akkor könnyen el tudod képzelni, hogy milyen a kapcsolatunk. Az a történet egy az egyben a mi sztorink – persze, gazdag nagyszülők nélkül. 🙂

Sok mindenben hasonlítunk, de legalább ilyen sok különbség is van közöttük – viszont a különbségeinkkel teljesen kiegészítjük egymást. Ezért is tudunk ilyen harmonikusan együtt dolgozni.

2017 nyarán, épp a születésnapunk környékén határoztunk el, hogy a jógára alapozva közös vállalkozást építünk. Hamarosan kiderült, hogy ez egy új élet kezdete is egyben.

Nem vagyunk olyan típusú emberek, akik könnyedén ugranak fejest az ismeretlenbe, sőt, épp ellenkezőleg. Minden döntésünk előtt napokig vagy hetekig agyalunk, minden oldalról alaposan megrágjuk a dolgot. S ha úgy is tűnik, hogy eldöntöttük, még akkor is hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni magunkat és visszavonni a döntésünket. Azon a nyáron azonban pillanatok alatt hoztuk meg a sziklaszilárd elhatározást: váltanunk kell. Az akkori munkánk már egyikünknek sem adott örömet, sőt, inkább csak állandó feszültséget és szűnni nem akaró betegeskedést.

„A nő erős, bátor és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.”

/Szabó Magda/
Ez a fotó épp aznap készült, amikor a „küldetésünket” felismerve eldöntöttük, hogy felhagyunk az alkalmazotti léttel és a másoknak való megfelelés kényszerével, s helyette a SZABADSÁGOT választjuk! Ez nem jelentett kevesebb munkát (sőt!), viszont sokkal több nyugalmat, önbizalmat és testi-lelki egészséget hozott az életünkbe!

Szinte egész életemben gyerekekkel foglalkoztam. 28 évig dolgoztam a gyermek- és ifjúságvédelemben, ebből 22 évet a bentlakásos szakellátásban töltöttem, 6 évet pedig bölcsődében. Gyermek- és lakásotthoni nevelőként többnyire sérült, sajátos nevelési igényű, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek neveléséről és fejlesztéséről gondoskodtam. Közben folyamatosan képeztem magam pedagógiai és pszichológiai területeken, mert mindig is szerettem volna egyéni és/vagy kiscsoportos képességfejlesztéssel foglalkozni.

Amikor megismerkedtem a gyerekjógával, azonnal tudtam, hogy egy valódi kincsre bukkantam. A gyerekjóga ugyanis egy olyan érzelemközpontú mozgásforma, ami nem csak a mozgásfejlesztést és a tartásjavítást szolgálja sokrétűen, de segíti az érzelmi intelligencia fejlődését, a testséma- és percepciófejlesztést, a memória, a koncentráció, a kognitív képességek és a figyelmi funkciók fejlesztését. Emellett pedig hozzájárul a szorongásoldáshoz, az indulatkezeléshez és az önbizalom erősítéséhez is.

Mivel magam is régóta jógáztam, s tapasztaltam a pozitív testi-lelki hatásait, nem volt kérdés számomra, hogy ezt a csodálatos világot („Jógaországot” – ahogyan a gyerekekkel nevezzük) szeretném megismertetni a legkisebbekkel is. Magyarország egyik legjobb gyerekjógaoktatójától, Csíki Marianntól sajátítottam el a gyerekjóga oktatás módszertanát. Máig hálás vagyok neki, amiért megismertette velem a gyermekjóga csodálatos, érzelmekben gazdag világát. S megtanított arra is, hogy hogyan adhatok tovább egy darabkát a Jóga Móka rendszerből, valamint az ő rendkívüli tudásából, kedvességéből és inspiráló személyiségéből.

Amikor a jógázó gyerekek szülei látták, hogy milyen jó hatást gyakorol a kicsikre a rendszeres jóga, elkezdték kérdezgetni, hogy nem akarok-e felnőtteknek is órákat tartani. Így indultak Kiskunlacházán a felnőtt gerincjóga órák.   

Mára büszkén mondhatjuk, hogy teljes családok ismerték meg általunk a jógát és váltak nálunk „jógafüggőkké”. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy sokan vannak, akik hetente háromszor vagy négyszer is jönnek jógázni! Nagyon büszkék vagyunk emellett azokra a családokra is, amelyekből mind a három generáció (nagyi, anya, gyerek) jár hozzánk jógázni. De jógáznak nálunk házaspárok, sógornők, testvérek, anyák és felnőtt lányaik, a jógás gyerekek szüleiről és nagyszüleiről nem is beszélve.

Tényleg azt látjuk, hogy a jóga egyre inkább átszövi a kiskunlacházi és környékbeli családok életét: van, hogy a gyerekek szerettetik meg a szüleikkel a jógát és olyan is, hogy a jógázó szülő hozza el egy idő után a gyerekét is. Van olyan nagymama, aki a jógázó unokája unszolására kezdett el járni hozzánk, a kislány ugyanis mindig azt kérdezgette tőle, hogy „Mama, te miért nem jársz jógára?”. Az anyukák gyakran mesélnek arról is, hogy a gyerekek rendszeresen „megjógáztatják” az egész családot otthon, tanítgatják nekik a pózokat és a feszültségoldó technikákat.

Anyával ellentétben az én utam nem vezetett ennyire egyértelműen a jóga irányába. Kommunikáció és médiatudomány alapszakon és vizuális kultúratudomány mesterszakon szereztem diplomát, vizuális kultúra- és irodalomelméletből PhD-ztam. Tanultam üzleti kommunikációt, történelmet és politológiát, beszédtechnikát és színészmesterséget, művészetelméletet és még webdesingt is. Dolgoztam kulturális újságíróként, kulturális magazinok és egy tudományos folyóirat szerkesztőként. Foglalkoztam tudományos szakszövegírással, brandépítéssel, marketinggel és pályázatmenedzsmenttel. A PhD-s éveim alatt pedig filmelemző és kritikaíró szemináriumokat tartottam a Szegedi Tudományegyetemen.

Mindig is érdeklődtem a pozitív pszichológia, a keleti filozófia, a meditáció és a mindfulness (tudatos jelenlét) iránt. De komolyabban csak akkor kezdtem el foglalkozni ezzel, amikor láttam Anya inspiráló elkötelezettségét a jóga mellett.

Eleinte csak támogattam őt – a szövegírói, marketing- és stratégiatervezői ismereteimmel épp annyira, mint a jelenlétemmel. Elkísértem a környező településekre gyerekjóga órákat tartani. Dömsödön az Óvoda, Áporkán a Közösségi Ház, Dunaharasztiban pedig a Harmony Jógastúdió adott otthont a foglalkozásoknak. Kiskunlacházán egy kisebb termet béreltünk, ahol rövid idő alatt két óvodás csoportot is sikerült elindítani.

Nem sokkal később elkezdődtek a felnőtt jógaórák is (gerincjóga) Kiskunlacházán és Makádon. Miközben jártuk településről településre folyamatosan arról beszélgettünk a kocsiban, hogy milyen jó lenne egyszer egy saját jógastúdiót nyitni, ahol 4-től 99 éves korig bárki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb jógastílust. Egy igazi közösségi helyről álmodoztunk, ahova az emberek nem csak egyszerűen jógázni járnak, hanem valódi feltöltődésre és megnyugvásra találhatnak.

2019 tavaszán ez az álom valóra vált. Jött egy olyan lehetőség, amit nem lehetett kihagyni: megnyitottuk a saját jógastúdiónkat az egykori Cser étterem különtermében (Dömsödi út 2/A). Nagy örömünkre a gyerek és a felnőtt jógások jelentős része követett minket, sőt, a hírünk nagyon gyorsan elterjedt. Ma már nem csak a helyiek járnak hozzánk jógázni, de a környező településekről is sokan jönnek. Ráckevéről, Áporkáról, Makádról, Majosházáról, Dunavarsányból, Dunaharasztiból, de még Kunszentmiklósról és Dabasról is.

Ahogy növekedett az érdeklődés és az igény a jóga iránt, úgy bővítettük mi is az órarendet, ma már a felnőttek háromféle óratípus közül választhatnak (gerincjóga, hatha jóga és jin jóga), emellett pedig elindult az Aranykor jóga is, ami kifejezetten az idősebb korosztály tagjainak szól, hiszen maximálisan figyelembe veszi a testi sajátosságaikat.

A rendszeres gyakorlás pozitív hatásai hamar jelentkeztek a jógásainknál . Van, akinek azóta nem újult ki a gerincsérve, amióta jógázni jár hozzánk (ennek már lassan két éve). Gyakran mesélik, hogy sokkal könnyebbek az egyszerű, hétköznapi mozgások, például hátra tudnak fordulni tolatás közben, nem fáj olyan gyakran a derekuk, könnyebben le tudnak hajolni, ha valami leesik és energikusabban kelnek el reggelente. De nem csak fizikailag hat rájuk a gyakorlás, hanem lelkileg és mentálisan is. Miközben a testünket dolgoztatjuk, kioldjuk magunkból azokat az érzelmi feszültségeket, amelyek az évek, évtizedek alatt elraktározódtak az izmainkban és a belső szerveinkben. A jógagyakorlás során teljes testi-lelki méregtelenítés zajlik, ezért nem csoda, hogy néhányan könnyeznek egy-egy óra után vagy akár közben is. Különösen igaz ez a jin jógára, ahol a meditáció segítségével hozzuk felszínre a mélyen eltemetett lelki és érzelmi traumákat.

Jin jóga különleges hangulatban

Sokakkal előfordul, hogy kifejezetten zaklatott idegállapotban érkeznek az órára, hozzák magukkal a mindennapos feszültségeket és terheket, de a végére annyira ellazulnak és megnyugszanak, hogy szinte fel sem akarnak „ébredni” a relaxációból. Bár ehhez hozzájárul az is, hogy nálunk nagyon különleges a relaxáció. Ez az a 10-15 perc az óra végén, amikor a jógások csak fekszenek a matracon, ellazítják a testüket, elengedik a gondolataikat és hagyják, hogy a gyakorlás hatásai beépüljenek.

Mi a relaxáció élményét hangfürdővel gazdagítjuk: hangtálakkal és egyéb csodálatos hangszerekkel (koshi, óceándob, esőbot, tingsha, kalimba, gong) segítjük a teljes testi-lelki ellazulást, megnyugvást és feltöltődést. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hangtálas relaxáció a jógásaink egyik legnagyobb kedvence, hihetetlen élményekről és tapasztalatokról számolnak be, a rezgések az egész testet átjárják, megnyugtatják az idegrendszert, kisimítják az elme ráncait és szinte simogatják a lelket.

A hangtálas relaxáció elmaradhatatlan része az óráinknak

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy olyan helyet teremtenünk, ami mindenkire pozitív hatást gyakorol – már rögtön az első pillanatban, ahogy belépnek. A mi jógastúdiónk tényleg a „nyugalom szigete”, aminek nagyon sajátos hangulata van, itt már pusztán csak a környezet és légkör is segít abban, hogy letedd a terheidet. Azt mondják, jógázni bárhol lehet és ez így is van. Mégis teljesen más élmény egy olyan helyen gyakorolni, ahol minden (a színek, a fények, az illatok, a dekorációs elemek stb.) a befelé figyelést és az ellazulást szolgálja.

Fontos továbbá az is, hogy mi nem csak egy helyet biztosítunk a jógázáshoz, hanem próbálunk egy valódi közösséget is építeni a jógásainkból. Egy közösséget, ahol egymásra találhatnak a régi barátok és új barátságok is kialakulhatnak. Egy közösséget, amelynek már vannak hagyományai is, például mindig felköszöntjük és saját készítésű ajándékokkal lepjük meg azokat, akik elérik a „jógafordulójukat”, vagyis egy/két/három éve jógáznak velünk rendszeresen.

Az első közös karácsonyunkkor minden jógásunkat megajándékoztunk egy kiscsoportos hangfürdővel, később saját készítésű ajándékokkal leptük meg őket. Emellett gyakran szervezünk nyereményjátékokat is, a különböző rendezvényeink vagy alkalmi programjaink végén pedig közös teázós, süteményezős beszélgetésre invitáljuk őket. Számunkra ez a jógastúdió a második otthonunk és nagyon sok energiát fektetünk abba, hogy a jógások is otthon(osan) érezzék magukat nálunk. Rengeteg csodálatos visszajelzés bizonyítja, hogy jó úton járunk. Az egyik jógásunk például azt írta nemrég: „Hozzátok menni olyan, mint egy jó baráthoz menni, ahol letehetjük a terheket, amiket cipelünk”.