Skip to content
Home » Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések

amit a legtöbb ember feltesz az első jógaórája előtt

Teljesen kezdőként is csatlakozhatok hozzátok?

Persze, bármikor csatlakozhatsz. Rendszeresen jönnek hozzánk kezdő jógások. Ne aggódj, nem fogod hátrányban érezni magad azokhoz képest, akik már régebb óta jógáznak: egyrészt azért, mert a gyakorlatok könnyen követhetők, másrészt azért, mert a csapatunk nagyon befogadó, nyitott és kedves, harmadrészt pedig azért, mert soha nem egymáshoz méregetjük magunkat. Az órákon mindenki saját magára figyel és saját magához képest fejlődik.

Még sosem jógáztam, melyik órát ajánlanátok nekem?

A gerinc- és/vagy a hatha jógával érdemes kezdened. (Ha idősebb vagy és nehezebben mozogsz, akkor az Aranykor jógát ajánljuk.) A kettő nagyon hasonlít egymásra, a különbség csak az, hogy amíg a gerincjógán egyik pózból a másikba áramlunk a légzés ritmusára, addig a hatha jógán néhány légzésig kitartjuk a pózokat. A gerincjóga dinamikus, a hatha jóga statikus. Hogy melyik a könnyebb? Ez egyénfüggő. Van, akinek az egyik, van, akinek a másik. Ki kell próbálni mindkettőt!

Az baj, hogy nem vagyok elég hajlékony?

Egyáltalán nem, sőt! A jóga nem azonos azokkal a fotókkal, amiket az interneten láthatsz (tudod, amikor a nádszálvékony lányok a nyakukba teszik a lábukat, miközben a kisujjukon egyensúlyozva fordulnak meg a saját tengelyük körül). A jóga – a mi jógánk különösen – ennél sokkal „emberközelibb”, természetesebb. A gyakorlatai hasonlítanak a pilates, a gerinctorna és a gyógytorna gyakorlataihoz, de nagyon fontos különbség ezekhez képest, hogy a fókusz a légzés és a mozgás összhangján van.

Ha figyelsz arra, hogy a légzésed és a mozgásod szinkronban legyen, akkor maximálisan a jelenben vagy. Nem foglalkozol a múlt problémáival vagy a jövő aggodalmaival. Ezáltal pedig felszabadítod magad a terheid és a feszültségeid alól. Végső soron ez a jóga célja: a testi-lelki felszabadulás, a kitartás növelése, az alkalmazkodó- és a megküzdőképesség javítása, a békés és nyugodt élet megteremtése.

Én már nem vagyok fiatal, való még nekem a jóga?

A jóga kortalan. 🙂 De komolyan. Van olyan 70 év feletti jógásunk, aki bizonyos pózokat sokkal ügyesebben csinál, mint a fiatalabbak. Arról nem beszélve, hogy az Aranykor jógásaink (jellemzően 65 évnél idősebbek) a leglelkesebbek, a legkitartóbbak és a legszorgalmasabbak minden csoport közül. Nem csoda, hiszen ők már felismerték, hogy óriási szükségük van a rendszeres mozgásra, mert ez segít megőrizni és/vagy helyreállítani egészségüket. Mondják is gyakran: „de kár, hogy nem hamarabb kezdtem el”.

Szóval a jógában nincs olyan, hogy késő – tényleg bármikor elkezdheted! A lényeg, hogy mindig a saját adottságaidnak és határaidnak megfelelően gyakorolj!

Mostanában nem sokat mozogtam, fogom én ezt bírni?

A jóga alapvetően egy lassú, nyugodt mozgásforma. Persze, vannak könnyebb és nehezebb gyakorlatok (az izmok rugalmassától és az általános erőnléttől függően), de mindig van lehetőség arra is, hogy az adott póz könnyített verzióját válaszd. Az órákon részletesen elmondjuk, hogy hogyan tudsz könnyíteni a pózokon, s hogyan használhatod a segédeszközöket (tégla, párna, térdeplő, heveder) arra, hogy segíts magadon. Emellett bármikor megpihenhetsz, ha szükségét érzed.

Folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy a jógaórákon az a legfontosabb, hogy a saját képességeidhez mérten gyakorolj, tartsd tiszteletben a határaidat, fogadd el, ha valami még (!) nem megy (olyan jól), s bízz abban, hogy a rendszeres és kitartó gyakorlás meghozza az eredményét. Mert hogy így lesz, az egészen biztos. Sokat tudnának mesélni erről azok a jógásaink, akik kezdőként még nem tudtak leguggolni sem, ma pedig már percekig tartják a béka pózt a jin jógán, ha szükséges.

Érdekel a jóga, mint mozgásforma, de a filozófiai-spirituális tartalma nem vonz annyira. Muszáj ezzel az oldalával is foglalkoznom?

Egyáltalán nem. A mi óráink „emberközeliek”, ami azt jelenti, hogy a nyugati emberek is könnyen tudnak kapcsolódni hozzájuk (nem használjuk például a jógapózok szanszkrit nevét sem). A jóga spirituális és filozófiai tartalma leginkább a jin jóga órákon, illetve a meditációs foglalkozásokon jelenik meg, de itt is csak olyan mértékben, amennyire a jógásaink nyitottak rá. Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket és annak megfelelően alakítjuk az óráinkat.

A gerinc- és hatha jógán, illetve az aranykor jógán a mozgás, valamint a testi-lelki feszültségoldás a hangsúlyos. Ez utóbbinak részét képezi a néhány perces ráhangolódás az óra elején és a hangtálas relaxáció az óra végén. Ezek azonban inkább az érzelmi-mentális megnyugvást, lecsendesedést, befelé figyelést szolgálják, mintsem az elvont filozófiai-spirituális tartalmak beemelését. Szóval, bátran csatlakozz hozzánk, nem fogunk „megtéríteni” 🙂 , helyette viszont megszabadulhatsz a testi-lelki szorongásaidtól, s minden szempontból könnyebbé, egészségesebbé és boldogabbá válhat az életed.

Szívesen jógáznék, de nem szeretek sok ember között/mások előtt mozogni. Tudtok ajánlani valami megoldást?

Megértjük a problémádat, de abban is egészen biztosak vagyunk, hogy nálunk nem fogod rosszul érezni magad. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy kizárólag saját magadra figyelhess – ahogyan mindenki más is. A létszám (a járványhelyzet miatt is) korlátozott, maximum 15 fő vehet részt az órákon. A jógaterem nagy, de nagyon hangulatos, családias, meghitt, a jógásaink szerint „a nyugalom szigete”. Bent kellemes félhomály uralkodik, a gyertyafény, a halk mantrazene, a színes mandalák és a füstölők pedig mind azt segítik, hogy valóban befelé, önmagadra figyelhess. Emellett a jógásaink is nagyon elfogadóak, kedvesek, a közösség hihetetlenül összetartó és támogató.

Hány éves kortól lehet csatlakozni az órákhoz?

A felnőtt órákon 16 éves kortól várjuk a fiatalokat. Ha szükséges, tudunk igazolást is adni nekik, amellyel kiválthatnak egy vagy két testnevelés órát.

A gyerekjóga órákon 4 éves kortól lehet részt venni, ezzel kapcsolatban keresd a Gyerekjógaország weboldalát vagy Facebookos oldalát.

Hány éves korig lehet csatlakozni az órákhoz?

A jógában nincs felső korhatár. Az óráinkra rendszeresen járnak idősebbek is. Ha esetleg nehezebb mozogsz, ajánljuk az Aranykor jógát, amely egy kifejezetten idősebbeknek szóló gyakorlás, amely maximálisan figyelembe teszi az ő testi sajátosságaikat, korlátaikat.

Mit kell vinnem magammal?

Ha van saját jógamatracod, akkor hozd magaddal (jobb híján egy polifóm is megteszi). Ha nincs, akkor tudunk adni, de hosszú távon (higiéniai okokból) érdemes beszerezned egy sajátot. Általában mezítláb jógázunk, de ha szeretnéd, rajtad maradhat a zokni. Cipőre nincs szükség. Hozhatsz magadal egy kis üveg vizet, zsebkendőt, pulóvert és egy plédet a relaxációhoz. Minden egyéb segédeszközt mi biztosítunk.

Mennyibe kerülnek az órák?

Az árakkal kapcsolatban minden információt megtalálsz EZEN A LINKEN!

Lehet kártyával fizetni?

Sajnos kártyás fizetésre még nincs lehetőség, de előre utalással tudod rendezni a jógaóra árát. Az utalással és a számlázással kapcsolatos részletekért kérlek, keress a kata.gancsos@gmail.com címen vagy a 20/58-46-736-os telefonszámon.

Hogyan kell bejelentkezni az órákra?

A Facebookos oldalunkon tudsz bejelentkezni az eseményeknél az „OTT LESZEK” gombra kattintva. Minden héten csütörtökön este tesszük ki a következő heti eseményeket – onnantól kezdve tudsz jelentkezni egészen addig, amíg azt nem látod az eseménynél, hogy „MEGTELT”. Érdemes csatlakoznod a Peregi jógások csoporthoz is, hogy hamarabb értesülj a híreinkről.

Ha nincs Facebookod, bejelentkezhetsz telefonon (20/58-46-736), sms-ben vagy e-mailben is (kata.gancsos@gmail.com).-

Bejelentkeztem, de nem tudok elmenni. Mi a teendő?

Ha bejelentkeztél, de mégsem tudsz eljönni, kérlek, mondd le az órát, hogy más eljöhessen helyetted. Mivel a járványhelyzet miatt korlátoztuk a létszámot (max. 15 fő), előfordulhat, hogy várólista alakul ki egy-egy óránál.

Emellett azért is fontos, hogy IDŐBEN jelezd a lemondásod, mert a délután 3 utáni lemondás esetében legközelebb ki kell fizetned az óra díját. Vagy levonjuk a bérletedből.

kata.gancsos@gmail.com, 20/58-46-736