Skip to content
Home » Blog » A jóga összeköt… online is

A jóga összeköt… online is

  • by

A jóga összeköt – online is. Sőt, így talán még inkább!

Két és fél hónapja van bezárva a szeretett jógastúdiónk.

Sokan olyan jógásunk van, aki két és fél hónapja egyáltalán nem jógázik. Bár testileg és lelkileg egyaránt sokat adott nekik a rendszeres gyakorlás, most mégsem folytatják, mert az online jóga számukra „nem olyan”. Nincsenek személyes kapcsolatok, nincs előtte-utána beszélgetés, nincs közösségi élmény, nincs kiszakadás a megszokott otthoni környezetből.

Azzal egyetértünk, hogy az online jóga „nem olyan” – nem olyan, mint amit korábban mindannyian megszokhattunk személyesen, együtt, a jógastúdióban. De az, hogy „nem olyan”, nem jelenti se azt, hogy rosszabb lenne, se azt, hogy jobb.

„Nem olyan”, vagyis MÁSMILYEN!

Bár nem szakít ki az otthoni környezetből, lehetőséget ad a teljes befelé fordulásra, befelé figyelése.

Nem lehet előtte-utána beszélgetni másokkal, lehetőséget ad a tapasztalatok, élmények és hatások mélyebb átgondolására.

És nem biztosít közösségi élményt sem, de lehetőséget ad a belső csend maximális megélésére.

S ami a kapcsolódást illeti, hát az sem olyan. Hanem MÁSMILYEN!

Sokat mesélhetne erről az egyik legdrágább jógás anya-lánya párosunk, akik épp az online gyakorlásban találták meg az egymáshoz való legintenzívebb kapcsolódás lehetőségét. Emike és a lánya, a Kambodzsában élő (!) Emi a tavaszi karantén alatt kezdtek el együtt online jógázni.

Miközben a videóinkra gyakoroltak, videóhíváson keresztül egymást is látták – vagyis nem csak ránk figyeltek, hanem egymásra is! Így számukra ez valóban közös élménnyé, közös tapasztalássá és kapcsolódási lehetőséggé vált.

Annyira megszokták és megszerették ezt a formát, hogy azóta MINDEN EGYES NAP GYAKOROLNAK EGYÜTT – ráadásul szerda délelőttönként még minket is beengednek maguk közé, hiszen élőben jógáznak velünk együtt.

Nem számít a több, mint 8 ezer km távolság, a sok-sok óra időeltolódás vagy a technikai korlátok. Számukra ez már valóban több, mint egy „közös hobbi” – ez az egymáshoz való kapcsolódásuk és egymás iránti szeretetük legmélyebb kifejeződése. A jóga tényleg összeköt – online még inkább.