Skip to content
Home » Hatha jóga

Hatha jóga

Hatha jóga hangtálas relaxációval

kitartás – egyensúly – harmónia

A hatha jóga az összes jógairányzat alapját képezi. Ez egy lassabb, kitartósabb, passzívabb, statikusabb típusú gyakorlás, ahol a pózokat legalább 3-4 légzésig tartjuk. A cél az izmok nyújtása, az izomfeszültségek kinyújtóztatása, az elme lecsendesítése, a befelé figyelés, a testi-lelki egyensúly és harmónia megteremtése.

A folyamatos nyújtás egy statikus nyomást hoz létre a testben, ami stimulálja a nyirokkeringést, edzi a nyirokereket és dúsítja az ízületi folyadékot, segít karbantartani és „beolajozni” az ízületeket. Ezáltal a hatha jóga beindítja a test öngyógyító folyamatait.

Ha zaklatottabb, pörgősebb, stresszesebb életet élsz, akkor lehet, hogy a hatha jóga lassúsága elsőre furcsának vagy akár még idegesítőnek is tűnhet számodra. De ha egy picit is nyitottabb vagy a jóga szellemiségére, akkor hamar érezni fogod, hogy nem csak jól esik, de szükséged is van arra, hogy egy kicsit lelassulj, lecsendesedj, megnyugodj, befelé fordulj és önmagadra figyelj.

Az önmagadra fordított figyelem a legtöbb és a legfontosabb, amit saját magadért, a testi-lelki egészségedért tehetsz. Az órákon gyakorolt tudatos figyelem és jelenlét ugyanis segíthet abban, hogy az életed valamennyi területén tudatosságot alakíts ki, legyen szó akár az étkezésről, akár az alvási szokásokról, akár a munkahelyi feladat- és felelősségvállalásról, akár a stresszel való megküzdés lehetőségeiről.

„Köszönöm, hogy a jógában, a magunkra való odafigyelésben, a pozitív életszemléletben, az egészséges életvitelben ennyi információt, tudást nyújtotok. Nekünk ez nagyon fontos! Kívánom, hogy mindketten maradjatok ilyen kedves, kiegyensúlyozott, pozitív egyéniségek.”

Szabadosné Horák Irén, jógásunk
 • stresszes, pörgős, zaklatott életet élsz
 • szeretnél kiszakadni a mindennapok monotonitásából
 • úgy érzed, soha nincs időd magadra
 • szeretnél egy kicsit lelassulni, megnyugodni, befelé figyelni
 • szeretnél egyensúlyt teremteni az életedben
 • úgy érzed, folyton zakatol az elméd és nem tudod lecsillapítani
 • nehezen mozogsz, nincs erőd, energiád semmihez
 • gyakoriak az izomfeszültségek a testedben, bemerevedik a nyakad, derekad, hátad, lábad
 • szeretnél testtudatosságot tanulni
 • az életed valamennyi területén szeretnél nagyobb tudatosságot kialakítani
 • még soha nem jógáztál, de szeretnéd megismerni az alapokat
 • stresz

S

A hatha jóga órák 2019 szeptemberében indultak a Ganesha jóga- és mozgásműhelyben. Eleinte kifejezetten kezdők számára ajánlottuk ezeket az órákat, mert a lassúsága miatt könnyebb volt követni. Idővel azonban – legnagyobb örömünkre – a „régi rutinos” jógások is csatlakoztak az órákhoz, mert rájöttek, hogy szükségük van arra a lelassulásra és elcsendesédre, amit ez az óratípus kínál.

Így egyhamar el is hagytuk a „kezdő” szót a hatha jóga nevéből. S tettük mindezt azért is, mert rájöttünk arra, hogy azoknak, akik valóban jógázni szeretnének, nincs szükségük ilyen „hívószavakra”, hogy egyáltalán elinduljanak a jóga útján.

Azok, akik hozzánk járnak és hozzánk fognak járni a jövőben:

 • nem a saját félelmeik, kétségeik és kishitűségük fogságában élnek, hanem szembe tudnak nézni a gyengeségeikkel és a hibáikkal is.
 • képesek bízni önmagukban, kilépni a komfortzónájukból és nem adják fel az első kisebb nehézség után.
 • valóban készen állnak a változásra, vagyis egy olyan sorsfordító utazásra, amely végül elvezeti őket önmaguk legjobb verziójához.

Ugye te is közéjük (közénk) tartozol?

Hatha jóga órákat hetente egyszer tartunk

Kedden 18:00-19:30

A bejelentkezéshez keresd a Facebookos oldalunkat.
Az eseményeknél kattints az “OTT LESZEK” gombra.
Vagy hívj az alábbi számon: 20/58-46-736.

„A jóga egy aranykulcs.
Kinyitja a nyugalom, a béke és az öröm ajtaját.”

„Az elmúlt években mindenféle kisebb-nagyobb testi nyavalyával kínlódtam. A legrosszabb talán a szinte állandóan fájó térdem, amitől már szinte pihenni sem tudtam. Aztán a kezembe került egy újságcikk, ami pont ezzel a témával foglalkozott, különösen kiemelve egy mozgásfajta jótékony hatását. Ekkor kerestem fel a Ganesha jóga és mozgásműhelyben /Kiskunlacháza/ zajló jóga órák egyikét. Hát mit mondjak? Az első jó néhány óra szinte keserves volt. Nagyon nehezen mozdultak az ízületeim, de ennek ellenére éreztem, ez nekem nagyon jó, erre nekem szükségem van! A testi felüdülés mellett fantasztikus lelki feltöltődést is biztosít a két oktató Kármen Gáncsos és Kata Gáncsos! Ma már heti három órára járok rendszeresen. A térdfájásom teljesen elmúlt! A többi kisebb nyavalya is rendeződött. Szóval jól érzem magam! Ne ijedjetek meg, a jóga nem feltétlenül azt jelenti, hogy mennyire tudod magad négyrét hajtogatni! Próbáljátok ki!

Dr. Mészárosné Józsa Ilona